Sosyal medyanın hayatımızda bu denli yer edindiği günümüzde zaman zaman fake profil olarak da adlandırılabilecek profillere ihtiyaç duyabiliyoruz. Bunun elbette ki çok farklı sebeplerinin olduğunu söyleyebiliriz. Kimi zaman sevgilimizin ne yaptığını görebilmek için kimi zaman ise beğendiğimiz birini iz bırakmadan takip edebilmek için bunu yapabiliyoruz. Bunu yaparken de fake olduğu belli olmayan fotolar kullanmalıyız ki profilimizin sahte bir profil olduğu mümkün mertebe anlaşılmasın.
Tabi ki bu tip fotolar sadece fake hesaplarda kullanmak için ele alınmaz. Fake olduğu belli olmayan fotolar bazı zamanlarda da tanıtım amaçlı internette işlem yapan ajansların veya tekil kullanıcıların da işlerine yarayabilmektedir.
Bir üçüncü kullanım ise sadece meraktan bu fotolara bakmak isteyenlerin bu fotoları bu şekilde kullanımı olabilir elbette ki. Fake olduğu belli olmayan fotolar örneklerine bakarak bu tarzda yeni bir fotoğraf çekmek isteyen kişiler bunlardan ilham alabilirler.
İşte biz de sizler için fake olduğu belli olmayan fotolar serisi yaptık. Daha fazla uzatmadan hemen başlayalım dilerseniz.
Fake olduğu belli olmayan; ancak fake olan fotoğraflar çekerken dikkat edilmesi gerekenler
- Başlıkta her ne kadar bu fotoğrafları çekerken diye belirtsek de elbette bu tip fotoğrafların büyük bir kısmı bilgisayar müdahalesi görmektedir. Bu fotoğrafları özellikle renk algısını bozmak için siyah beyaz hale dönüştürebilirsiniz.
- Stüdyo çekimi fotoğraflarda açıların oldukça iyi ayarlanması gerekmektedir. Algının gerçeğe yakınsamasını sağlayan en önemli etmen fotoğraf açılarının ne şekilde olacağıdır.
- Özellikle son yıllarda yapay zeka teknolojilerinin gelişim göstermesiyle birlikte yapay zeka algoritmaları, özellikle insan yüzü oluşturmak için kullanılmaktadır. Yapay zeka algoritmaları tarafından oluşturulan bu yüzler, bu algoritmaya verilen milyonlarca yüz bilgisi kullanılarak oluşturulmaktadır. Bu bilgiler ışığında yapay zeka tarafından daha önce hiç olmamış bir insana ait yüzler oluşturulmaktadır. Bunlar o kadar gerçekçidir ki bu yüzlerin fake olduğunu anlamak imkansızdır. Bunların en güzel örneklerini https://thispersondoesnotexist.com/ sitesinde bulabilirsiniz. Bu yüzleri de fake fotoğrafa ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz. Neticede buradaki insanlar hiç bir zaman olmadı.
- Bir resmi diğeri ile birleştirip sanat amacıyla yapılan fotoğrafların elbette ki fake olduğu bellidir. Ancak bu tip fotoğraflara da o kadar güzel profesyonel dokunuşlar yapılmaktadır ki bu fotoğraflarda ucube canlılar üretilse bile göze hiç irrite edici gelmemektedir.
Siyah beyaz fotoğrafların anlaşılma olasılığı daha düşüktür.
Yukarıda gördüğünüz fotoğraf, fake olduğunun anlaşılması oldukça güç bir fotoğraf şeklidir. Zira siyah beyaz bir fotoğrafta örneğin Marilyn Monroe ile yanyana ve oldukça profesyonel bir fotoğraf üretebilirsiniz.
Yine, yukarıda yer alan siyah beyaz fotoğrafın da fake olduğunun anlaşılması oldukça güçtür. Siyah beyaz fotoğraflarla algı manipülasyonu renk algısının değişmesi nedeniyle oldukça kolay bir şekilde yapılabilir.
Stüdyo çekimi fotoğraflarda özellikle açıların iyi ayarlanması gerekmektedir.
Yukarıdaki tip bir fotoğrafta derinlik algısı tam oluşturulamadığı için kadının görüntüsü bir nebze bozuktur. Bu fotoğrafı iyi bir fake fotoğraf olarak adlandırmak çok doğru olmayacaktır.
Yine aynı yerde çekildiği izlenimine sahip bu fotoğrafta da kadının duruşu ve renk düzenlemesi düzgün yapılmadığı için fotoğrafın sahte bir fotoğraf olduğu çok açıktır.
İşte bu fotoğraf stüdyo çekim fotoğraflar arasında en iyilerden biridir. Işık kullanımının oldukça profesyonel ayarlandığı bu fotoğraf fake olduğu belli olmayan fotolar için açı ve ışık kullanımını düzenleme açısından örnek olabilecek kadar başarılı bir örnektir.
Mantık hatalarından kaçınmak gerekmektedir.
Elbette bu tip fotolarda amaç komik resimler elde etmek değilse…
Örneğin, yukarıdaki resimde bisikletlinin bisikleti sürdüğü yol karlı bir yol olmasına rağmen bisikletlinin giyimi hiç de o ortamın iklimine uygun bir giyimmiş gibi durmuyor. Kısa kollu ve gayet yazlık bir elbiseyle sanırız bu karlı iklimde hiç kimse bisiklet sürmez.
Ya da yine yer çekimine meydan okuyan bu yapıda sanırız kimse yaşamak istemez.
Bilgisayar programlarını etkili kullanarak yüz görüntülerini düzenlemeyi iyi bilmek gerekir.
Örneğin; yukarıdaki resimde sağdaki fotoğraf soldaki kişinin fotoğrafından yola çıkarak oluşturulmuş bir resimdir. Bu resimde sağda yer alan kişinin fotoğrafı fake olduğu belli olmayan resimlere en iyi örneklerden biridir.
Nitekim yukarıdaki fotoğrafta ortada gerçek bir insan vardır ve onun yüzünden ilham alınarak bambaşka biri yaratılmıştır. Günümüzde yapay zeka uygulamaları o kadar gelişmiştir ki artık bilgisayar programları hiç var olmamış bir kişinin yüzünü oluşturabilmektedir. Hatta bu yüzlerle ilgili bir internet sitesi bir oyun düzenlemektedir.
whichfaceisreal.com adresinden erişebileceğiniz sitede karşınıza gelen iki resimden gerçek insan olanın hangisi olduğunu tahmin etmeye çalışıyorsunuz.
İki alakasız görseli birleştirerek oluşturulan sahte resimler
Fake olduğu belli olmayan fotolar belli sanatsal bir yönü de olan resimlerdir. Bu resimlere örnek olarak yukarıdaki resim verilebilir. Birbiri ile hiç alakası olmayan baykuş ve tarantula görüntüsü birleştirilerek oluşturulmuş yukarıdaki bu resimde tamamen resmin tasarımcısının hayal gücü ile baykuş ve tarantula belirlenmiş ve birleştirilmiştir.
Yine Amerika Birleşik Devletleri’nin ünlü Özgürlük Anıtı’nın bir felaket atmosferi içerisine görüldüğü yukarıdaki resim de yine iki farklı görselin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Ancak resmin birleştirilme şekli fake olduğunu belli etmemektedir.
Yukarıdaki resim de yine bir felaket senaryosu ile oluşturulmuş bir diğer resim çeşidi olarak ön plana çıkmaktadır.
Mizah amaçlı yapılan fake fotoğraflar
Bazı fake fotoğraflar da sadece mizahi amaçlarla yapılmaktadır. Bu fotoğraflardan birine örnek olarak yukarıdaki fotoğraf gösterilebilir.
Yine benzer bir fotoğrafta bir dalgıç görseli ile köpekbalığı görseli bir araya getirilmiştir.
Bu resim de oldukça profesyonel olarak düzenlenmiş bir fake olduğu belli olmayan foto örneğidir.
En eski mizahi fotolardan biri de yukarıdaki fotoğraftır. Fake ve bilgisayar düzenlemesi gerektiren fotoğrafların ilk örneklerinden biridir.
Fake fotoğraflar serimizin ardından güzel bir atıştırma için en güzel pasta resimleri yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.