Doğum günü kutlamak herkes için hayatın tatlı anlarından biridir. Doğum günü kutlamaları yaparak sevdikleriyle vakit geçirerek insanın kendine özel bir an oluşturması doğum günü kutlanan kişi için önemlidir.
Doğum günlerinin özellikle doğum günü kutlanan kişiden habersiz bir şekilde sürpriz doğum günü partileri ile kutlanması da oldukça yaygındır. Sürpriz doğum günü partileri kutlanırken doğum günü resimleri de bol bol çekilmektedir. Sürpriz doğum günü partileri düzenlerken çekilen doğum günü resimleri uzun yıllar sonra saklanacak iyi hatıralar arasında yerini alacaktır.
Doğum günü resimleri, doğum günü partilerinin olmazsa olmazları arasında yer alır. Bu resimleri partinizde kullanarak doğum günü partilerinizi oldukça renkli bir hale getirebilirsiniz. Doğum günü partilerinde yer alacak doğum günü resimleri, Özgün Resimler arşivimizden olsun isteriz.
Siz doğum günü resimleri arşivimizde gezerken bir yandan da doğum günü kutlama geleneğinin nereden geldiğinden bahsetmek istiyoruz.
Doğum günü kutlamanın sembolik unsurları mumlu pastadaki mumları üflemektir. Peki, hiç düşündünüz mü? Doğum günü kutlarken neden mumlu pasta üflenir? Doğum günü kutlamasında neden pasta kesilir?
Doğum günü kutlamaları, insanların doğdukları günlerde yapılır. Ancak geçmişteki durum şimdiki durumdan biraz farklıydı. Geçmişte insanları anmak için onların doğdukları tarih değil; öldükleri tarih dikkate alınırdı.
Bu durum çok eski zamanlarda insanların doğum günü kayıtlarını sağlıklı bir şekilde tutmamaları ile alakalı bir durumdu. Ancak yıllar ilerledikçe doğum günü kayıtları tutma ile ilgili ciddi gelişmeler yaşandı. Bu noktada pek çok buluşta olduğu gibi Antik Mısır medeniyeti ilk adımları attı. Antik Mısır, topraklarında doğan bebeklerin doğum günlerinin kaydını tutan ilk medeniyetti.
Tarihte bilinen ilk doğum günü kutlaması Antik Mısır’da bir firavuna aitti. Bu kutlama günlerinde isteyen herkes kutlamaya katılırdı. Buna köleler ve hizmetçiler de dahildi. Bu güne özel tutuklulara af çıkar; esirler azat edilirdi.
Antik Mısır’la birlikte doğum günü kutlamalarını gerçekleştiren bir diğer medeniyet de Perslerdi. Perslerin doğum günü kutlamalarında büyük yemek organizasyonları gerçekleştirilirdi. Zenginlerin büyükbaş, gelir düzeyleri daha düşük olan kişiler ise küçükbaş hayvan ile ziyafet düzenlerdi.
Günümüzde devam ettirdiğimiz doğum günü kutlamalarındaki pasta kesme ise ilk olarak Antik Yunanlarda görülmüştür. Antik Mısır ve Perslerden sonra doğum günü kutlamaları Antik Yunanlarda görülmüştür. Doğum günleri Antik Yunanda elbette ki Yunan mitolojisi ile alakalı çıkan bir uygulamadır. Yunan mitolojisindeki ay ve avcılık tanrısı Artemis’in her ayın altıncı günü doğuşunun şerefine pasta kesilmeye başlanmıştır. Artemis şerefine gerçekleştirilen pasta kesmeye Artemis’in ay tanrısı olması nedeniyle ayı simgeleyen pasta mumlarının eklenmesiyle de günümüzün doğum günü pastası kesme adeti ortaya çıkmıştır.
Doğum günü kutlaması gerçekleştirilen bir diğer antik uygarlık ise Antik Roma’ydı. Antik Roma’da doğum günü kutlamaları toplum içerisindeki biri 50 yaşına bastığında gerçekleştirilirdi. Bu doğum günlerinde doğum günü pastası bulunurdu. Ancak pastaya mum dikme alışkanlığı Antik Roma döneminde uygulanan bir alışkanlık değildi.
Orta Çağ’da kilisenin baskıcı anlayışı sebebiyle doğum günü kutlamak yasaklanmıştı. Orta Çağ Katolik kilisesi doğum günü kutlamalarını Pagan adeti olarak görmüştür.
Doğum günü pastalarına yaş kadar mum dikme adeti 18’nci yüzyılda ortaya çıkmıştır. Protestanlık mezhebinin önemli isimlerinden biri olan Nicolaus Zinzendorf’un 1746 yılındaki doğum günü kutlamasında Zinzerdorf, pastanın etrafına geçmiş yaşları için ortasına da gireceği yaş için mum dikmiştir.